факелно шествие
факелно шествие / DarikNews, архив
Факти и сведения от историята за Старозагорското клане
101995
Факти и сведения от историята за Старозагорското клане
  • Факти и сведения от историята за Старозагорското клане
Навършват се 142 години от Старозагорското клане, по време което в града и района са избити близо 15 хиляди българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и са отвлечени над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета. Старозагорското клане продължава от 19 до 21 юли 1877 година.

В 20.00 часа тръгва факелно траурно шествие “НЕ СТЕ ЗАБРАВЕНИ, в памет на загиналите в Старозагорското клане, което се организира за 9-та година.Хората да помнят и почитат историята си, призовава 20-годишната Даяна Минева, която за 3-та година е част от организацията на шествието. Става част от него, когато през 2015 година е поканена да рецитира своето стихотворение “Забравената епопея” на Самарското знаме-крайната точка на тогавашното факeлно шествие.

“По време на съдебно дело, водено от турския съд срещу Сюлейман Паша, той признава, че е наредил всички села южно от Стара Загора да бъдат заличени от земята. През 1877 година след 3-дневно клане градът е заличен.  Трудно могат да се опишат всички зверства, които са извършени в нашия град. Има много сведения и записки на хора, които се връщат месеци след опожаряването в града. Намират овъглени тела, провесени от дърветата. Хората са били драни, горени живи. Жените са били карани да играят голо хоро, били са изнасилвани... /чуйте повече в звуковия файл/”, разказва Даяна.

Даяна Минева
Dariknews

“Трябва да помним и да почитаме историята си. Призовавам съгражданите си да дойдат пред Синдикален дом-Стара Загора и да извървим заедно пътя до Мавзолея-костница, за да преклоним глави пред жертвите на Старозагорското клане”, апелира Даяна.
 
“Забравената епопея“

Българи, осъзнайте се!
Историята на думи само знаете, но кой е Левски?
Кой е Ботев? – Нехаете..
И все по-непробудно заспиваме,
с адска сила към дъното отиваме.
Защо Опълченците сега ги няма,
за да ни измъкнат от таз дълбока яма?
Българи, осъзнайте се!
Родината обичайте,
държавата закриляйте!
Да ви огорчат обидите не позволявайте,
Българската славна история не забравяйте.
Не забравяйте Вазовата епопея,
Обичайте България – няма друга като нея!
 
Даяна Минева