/ sxc.hu
Старозагорските търговци са сред първенците по брой сключени договори за озвучаване в туристическите и търговските обекти.

BeerФест 2019: Пет дни музика и бира

От началото на годината са в сила промени в Закона за авторските и сродните му права, според които всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика.

Във фризьорския ми салон винаги е звучала музика-от телевизор, радио или озвучителна система. Хубавата музика е част от работата ми, тя е необходима както за клиентите, така и за мен и моите колеги в салона.

Представяте ли си да отидете на маникюр или на прическа и единственият звук, който чувате в продължение на 30-40 минути да бъде от сешоара или от тракването на ножицата? Вероятно бях една от първите в Стара Загора, които уредиха лиценза си за музика-имам залепени стикери на входната врата на търговския ми обект.

Сумата, която заплатих до края на годината не е голяма, но е поредната, с която натовариха хората от малкия и средния бизнес“, споделя собственичка на фризьорски салон в Стара Загора.  

Какво, къде, кога в Стара Загора

Част от колегите й в бранша засега не са заплатили таксата и нямат уредени права с Профон и Музикаутор. За съжаление, при тях тишината е част от работата им-нещо, което не бих допуснала в моя салон, признава фризьорката.

Проверките на договорите в старозагорските търговски обекти ще започнат наесен, информират от местната администрация, тъй като контролните функции за публично изпълнение на музика се поемат от кметовете на общини.

Предвидените санкции за онези, които нелегално използват музика в търговски обекти са от 2 до 10 хиляди лева. Половината от събраните от глоби средства ще остават в общинските бюджети, а останалата част ще отива директно в Национален фонд „Култура“.

Идеята е инспекторите да проверяват дали търговските обекти имат договори с организациите за управление на права у нас. „Музикаутор“ и „Профон“ са създали общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. 

Порталът носи името Music-Pro и целта е да се улесни процедурата за ползвателите, които да подават документи директно към дружествата.