протест
протест / netinfo
Лекари, сестри, санитари и болничен персонал носят на реверите си сини панделки с надпис "Не на насилието"
Над 300 лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и поддържащ персонал от дневната смяна на Болница „Тракия“ се включиха в днешния национален протест „Не на насилието“ по призива на Българския лекарски съюз.

През целия ден те работиха със сини лентички с надпис „Не на насилието“ и логото на Болница „Тракия“. В 13 часа протестиращи медици излязоха за кратко пред сградата на Болница „Тракия“ Център, където се намира Акушеро-гинекологично отделение. По този начин медиците изразиха подкрепата си към пребитата от баща на новородено лекарка от столичната болница „Шейново“  д-р Албена Гагова.

„Познавам лично д-р Гагова и съм потресена от зверското нападение над нея“, каза завеждащата АГ-отделение в Болница „Тракия“, д-р Калина Пиперкова. „Ние трябва да си дадем сметка, че българското общество боледува и че хората трябва да се научат да уважават институциите, да уважават специалистите – лекари, учители, полицаи и когато смятат, че има някакъв проблем, да не пристъпват към саморазправа и насилие“, посочи д-р Пиперкова.  Лекарите настояват за справедлива присъда над насилника от болница „Шейново“.

„Зачестилите случаи в последно време на проявена агресия срещу медицински лица са меко казано тревожни”, е записано в писмо на Българския лекарски съюз, което публикуваме:

„Тези актове на насилие излязоха извън контрол и придобиха измерения, които са категорично неприемливи за една правова и цивилизована държава. Сегашното положение на мафиотски инквизиции и насилие не е здравословно за нацията ни и е наш дълг, като лекари, като хора, да се обединим и да положим всички усилия за да предотвратим недопустимото и грозно посегателство срещу медицинското съсловие.
Български лекарски съюз е потресен от поредния случай на агресия, на безочливо поведение над медицинско лице в болница „Шейново“. Агресията срещу лекар е израз на човешка примитивност и заслужава най-сурово законово наказание.
Тежкият побой над д-р Албена Гагова, всепризнат АГ специалист и уважаван медик, е поредния израз на осъдително и недопустимо поведение към медик.
БЛС апелира към всеки един от Вас, да подкрепите д-р Албена Гагова и всички пострадали от насилие медицински специалисти, като сложите символ – синя панделка „НЕ НА НАСИЛИЕТО“, на 7 юли през целия ден, в израз на съпричастност към потърпевшите ни колеги и като израз на негодувание срещу позорното поведение на извършителите на престъпленията.
Нека всички да бъдем по-човечни един към друг, да оценяваме труда на ближния и сами да се опитаме да създадем условия за по-добър живот”!  


За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/