На 1 ноември стартира традиционната акция “Светлина”
На 1 ноември стартира традиционната акция “Светлина” / DarikNews.bg, архив

За ограничаване предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия за времето от 1 до 21 ноември на територията на цялата страна ще се проведе традиционната полицейска акция "СВЕТЛИНА".

Акцията има за цел чрез интензивна контролна и превантивна дейност да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.

По време на акцията ще се извършва засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително тези на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло и др., като на нарушителите ще бъдат налагани на санкции по Закона за движение по пътищата, някои от които са:

• За управление на МПС с износени гуми - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
• За неизправни светлини и светлоотразителна сигнализация - отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.
• За управление на технически неизправно МПС- отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.;
• Неозначаване по съответния начин на принудително спряно на платното ППС - отнемане на 6 контролни точки и глоба от 50 до 150 лв.;
• Неползване на предпазен колан или каска - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба;
• Говорене по мобилен телефон по време на движение, без устройство "свободни ръце" - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
• Неспазване сигнал на светофара - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба, а ако е създадена реална опасност за пътното движение - до 150 лв;
• Неспазване на пътни знаци и маркировка - отнемане на 4 контролни точки и 30 лв. глоба.

МВР напомня на водачите на МПС, че съгласно чл. 70, ал. 3, т. 2 от Закона за движението по пътищата, през целия есенно-зимен период -от 1.11.2010 г до 1.03.2011г, са задължени да се движат през светлата част на денонощието с включени светлини през деня или с включени къси светлини.

Активният и ефективен пътен контрол върху техническата изправност на МПС ще продължи през целия зимен сезон.