митрополит Киприан
митрополит Киприан / netinfo
В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, тази вечер на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на гениалния Моцарт „Реквием”. Разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Участват солистите Беса Лугичи, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Хормайстор Младен Станев.

„След като извършихме водосвет на сцената на старозагорската опера, получих покана от директора Огнян Драганов преди Великден да направим това произведение. През Страстната седмица възпоменаваме страданията на Господ, затова е най-подходящо да бъде сега. Изключително съм благодарен за поканата”, сподели митрополитът.
 
Според него музиката е най-величествената на света и може да докосне човешкото сърце. В това произведение има страдание, надежда и живот. То стига до душата, но е много трудно за изпълнение.
 
РЕКВИЕМЪТ (requiem aeternam – букв. ‘вечен покой’, лат.) е тържествена траурна меса /заупокойно богослужение/ в Римо-католическатa църква, по стандарт съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни. Реквиемът няма аналог в Православието и Протестантството. За най-интересни интерпретации на темата "Реквием" се считат тези на Джузепе Верди и Волфганг Амадеус Моцарт.