Министърът на земеделието и храните посети Института по розата в Казанлък
Министърът на земеделието и храните посети Института по розата в Казанлък / Община Казанлък

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков посети Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък и проведе среща с целия колектив на института. В срещата участваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-председателят на ОбС-Казанлък Нено Влайков и ВрИД директорът на института проф. Лилия Кръстева.

Основната тема, която бе дискутирана повече от два часа между министър Греков и работещите в Института по розата, бе съществуващото от дълго време напрежение вътре в колектива, причините за него и възможностите това противопоставяне между отделните личности да се преодолее в името на бъдещето на Института по розата.

Министър Димитър Греков категорично заяви, че този институт е нужен на държавата, затова трябва да се обединят усилията на всички, да се намери необходимият баланс, за да се върви напред. Той изрази готовност и желание да помогне за разрешаване на въпросите, които влияят негативно върху развитието на института.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари на министър Греков за личната му ангажираност с проблема в Института по розата. Тя каза, че този институт е необходим не само на Казанлък, а на България, защото няма друг пазител на българската маслодайна роза, нито друг институт, който да осъществява научна дейност по селекцията и създаването на нови сортове рози. Розата е символът на България, но и има важно икономическо значение за страната ни, затова е важно Институтът по розата да работи.

Министър Димитър Греков обеща да проведе още една среща с колектива на ИРЕМК.