„Мини Марица-изток” с подарък за учениците от община Раднево
„Мини Марица-изток” с подарък за учениците от община Раднево / Мини Марица-изток

По повод Трети март - национален празник на Република България и 60 години от първата копка на първия от трите рудника на „Мини Марица-изток" ЕАД, въгледобивната компания ще направи подарък на всички ученици от училищата в Община Раднево.

Със съдействието на общинска администрация, децата ще получат издания на едно от най-значимите произведения на българската литература, историческия роман „Време разделно" на Антон Дончев и стихосбирка на Валери Петров, събрала 28 от неговите творби, грабващи сърцето на читателите с виртуозното отразяване на нещата около нас. За учениците от ПГ „Св. Иван Рилски" (бивш Техникум по механизация и автоматизация на откритите рудници) в града е осигурено специално издание за християнството по българските земи на доц. Д-р Лизбет Любенова.

Всеки екземпляр от изданията е придружен с разделител за книга информиращ младите хора за значението на датите 3.03.1878 г. и 3.03.1952 г.

Трети март за работниците и служителите на „Мини Марица-изток" ЕАД освен Ден на освобождението от османско робство е и повод за професионално самочувствие и гордост.
На 3 март 1952 г. е направена първата копка по изграждането на рудник „Трояново-1", което поставя началото на добива в Източномаришкия въглищен басейн. Днес находището се разработва от три открити рудника - „Трояново-1", „Трояново-север" и „Трояново-3" с продуктивна площ около 240 квадратни километра. Вече 60 години дружеството гарантира енергийната стабилност на страната, като осигурява въглищата за производство на около 35% от електрическата енергия на България.