Куклениците втори в класация на Културното министерство, операта - последни
Куклениците втори в класация на Културното министерство, операта - последни / DarikNews.bg, архив
Куклениците втори в класация на Културното министерство, операта - последни
51199
Куклениците втори в класация на Културното министерство, операта - последни
  • Куклениците втори в класация на Културното министерство, операта - последни

За нас второто място, което заемаме в комплексната оценка на театрите в страната, която направи за миналата година Културното министерство е признание за добре свършена работа, заяви пред Дарик директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Дарин Петков.

Според класация на принципала на сценичните изкуства Държавният куклен театър в Стара Загора, събра 136 точки от максимален брой 150. Така старозагорци се наредиха на второ място сред театрите в страната след Народен театър „Иван Вазов", който изпревари куклениците само с 2 точки.
Художествена стойност, приход от билети и средна цена, брой зрители, фестивали и награди, нови спектакли, образователни дейности и др. са основните критерии, по които театрите и оперите са оценявани.

Отново според комплексната оценка на Министерството на културата Старозагорската опера е на последно място в страната. Класацията се води от Софийската опера със 132 точки; Бургаската опера - 123 точки, Операта във Варна - 122, Музикален театър и Балетно студио „Арабеск" - 119, Операта в Русе - 118, Великотърновската оперета - 91, Пловдивската опера - 88 точки. Директорът на операта Красимир Къшев не бе открит за коментар.

С въвеждането на делегираните бюджети от миналата година се издържаме чрез субсидия, която министерството отпуска срещу брой продадени билети. Тъй като сме зависими от нашата работа се наложи да работим много повече, по-малко хора, често и без почивен ден, за да изпълним нашите основни задачи, обясни Дарин Петков.

За старозагорските актьори годината е била експериментална във финансово отношение, но въпреки това се е оказала изключително успешна.

25 заглавия има в момента в репертоара си Държавният куклен театър. На 23 март ще бъде премиерата на „Пепеляшка". След представянето й актьорите започват да работят и върху спектакъла по известната народна приказка „Който не работи, не трябва да яде". В края на май ще започнат репетициите и на пиесата за възрастни на Дарио Фо „Няма да платим, няма да платим". „Това е интересна провокация пред нашия театър. Стабилно заглавие, поставяно на много сцени. Отговаря на 100 процента на съвременните условия и ще бъде интересно за възрастния зрител", съобщи в аванс Дарин Петков.

В прикачения звуков файл можете да чуете цялото интервю с Дарин Петков.