/ Община Стара Загора
Заместник-кметът на Община Стара Загора по туризъм Красимира Чахова участва в Трети форум на побратимените български и руски градове, който се проведе във Варна.

Стара Загора е част от националната маркетингова кампания на България в Русия

В морския град се събраха представители от 31 руски градове и от 19 български общини. Домакин на срещата бе кметът на Варна Иван Портних, а сред официалните гости бяха министърът на туризма Николина Ангелкова, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, Ирина Живихина - ръководител на Россътрудничество в България, Константин Артюшин - търговски представител на Русия в България,  Марина Фанакина - зам.-председател на Общорусийския конгрес на общините.

Темата тази година е подчинена на възможностите за развитие на туризма. Според участниците в срещата, директните контакти между кметовете на общини ще бъдат полезни за развитие на двустранните взаимоотношения на регионално ниво.

Стара Загора с впечатляващо представяне на туристическото изложение (СНИМКИ)

„Важно е, че всяка година тези форуми на побратимените градове поставят акцент върху общините и сътрудничество между тях. Смятам, че това е една от най-важните съставки в общите усилия, които ние като правителство полагаме, за да можем да продължим да развиваме туризма и най-вече да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, каза министър Николина Ангелкова.

Община Стара Загора

Тя припомни за проведения в началото на март в София голям двустранен форум за туризъм, с участието на премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев, с акцент върху важността на отрасъла.

„С ръководителя на руския туризъм Зарина Догузова и министъра на икономическото развитие на федерацията Максим Орешкин вече работим в посока да се насочват повече руски деца от регионите към лагерите у нас“, допълни министър Ангелкова.

Блогъри ще популяризират възможностите за туризъм в Стара Загора и региона (СНИМКИ)

По време на форума, Красимира Чахова е направила презентация на възможностите за исторически и религиозен туризъм в Стара Загора и региона. В петминутното видео са откроени основните връзки между руския и българския народ - вярата и общото историческо минало, чрез забележителни монументи и православни храмове в района на Стара Загора.

„Проведох и работна среща с Елена Чернега и Елена Москвичева, заместник-кметове на град Самара. На срещата обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, образованието, културата и спорта“, сподели още Чахова.

Организатори на форума са Община Варна, Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Министерството на туризма и Националното сдружение на общините в Република България.