Консултативен съвет за проблемите в „Лозенец” предлага кметът
Консултативен съвет за проблемите в „Лозенец” предлага кметът / DarikNews.bg

Да бъде създаден Консултативен съвет по проблемите на ромския квартал в Стара Загора, предложи кметът Живко Тодоров. Инфраструктура, образование, незаконни постройки, здравеопазване са само част от темите, които ще се обсъждат заедно представители от различните институции. Кметът покани гражданската организация „Рома дестини" да се включи в Консултативния съвет по време на среща с неформалния й лидер Стефан Ивов и трите момчета Деян, Асен и Демир. Те станаха известни с видеото, на което изпълняват Химна на Републиката, като ответен отговор на гаврата с портрети на велики българи извършена от ромски деца в Добрич.

„Много дълго търсихме хора, с които да работим по проблемите на „Лозенец". Не желаехме това да бъдат добре познатите личности, които от години имат амбицията да определят политиката на квартала, но само за собствена изгода. Надявам се „Рома дестини" да придобие официален статут, за да може да се възползвате от възможностите, които предлагаме на неправителствения сектор и да участвате в различни проекти", каза Тодоров.

Имаме много проблеми в ромската махала, които могат да бъдат решени само ако си сътрудничим добре с общината. Искаме ромското общество да навлезе в гражданския сектор и да поеме своята отговорност. В наше лице вие ще видите достойни личности, убеден е Стефан Ивов от „Рома дестини". Той е автор на идеята момчетата от ромския старозагорски квартал да запишат и изпълнят Химна. Ивов учи право в Бургаския свободен университет.

Зам-кметът Иванка Сотирова подари на Стефан, Асен, Деян и Демир книги от библиотека „Знание", а от Маноил Манев момчетата получиха издания на Ордена на тамплиерите-„История славянобългарска", „История на славяните" и „Книга за българските светци".