/ Държавна опера-Стара Загора
На 8 юни - събота, от 16.00 часа в Операта ще се проведе вдъхновен концерт „150 години след Берлиоз“ с диригент Владимир Бошнаков и солисти Анна Карадимитрова - сопран и Преслав Петков - кларинет. 

Държавна опера-Стара Загора

Преслав Петков е роден в Русе. През 1995 г. завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия - бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000 г. свири в оркестъра на Русенската опера, а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония.

Нети с дебют в камерната опера "Слугинята господарка"

През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем. Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School, както и в American University of Kuwait, където работи и до днес.

Държавна опера-Стара Загора

Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска, като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български музикални вечери“ в Кувейт-сцена, на която гостуват български класически, джаз, а напоследък и рок изпълнители.

Балет „Арабеск“ с юбилеен спектакъл

До момента има реализирани пет класически концертни програми, две - джаз, както и два рок-концерта, български гостуващ театър - с общо над 25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация.

Държавна опера-Стара Загора

Наскоро, Преслав бе солист в Концерта за кларинет от В. А. Моцарт, една съвместна продукция с български гост-музиканти в Кувейтския Оперен Център -"Джабер Ал Ахмад" , както и кларинетен рецитал,организиран от него и посолството на Швейцария в Кувейт с гост кларинетист и пианистка .

Валентин Дончевски открива изложба в Държавна опера-Стара Загора

Анна Карадимитрова
е родена в София. С музика се занимава още от детските си години-свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА "П. Владигеров" в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания.

Държавна опера-Стара Загора

В периода 1997-2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в "Севилският бръснар"от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови Вари в Чехия.

Хитовият спектакъл “ГЕТО” на Марио Пиаца с премиера в Стара Загора

През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност. Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби - „Глория“ от А. Вивалди, „Кармина Бурана“ от К. Орф, „Реквием“ от Дж. Верди, „Гидеон“ от Х. Бушман; в оперни продукции-"Дон Жуан", "Дидона и Еней", "Семеле","Ловци на бисери","Ацис и Галатея";оперети на Гилбърт и Съливън( „Пиратите от Пензанс“,“Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“.

Понастоящем е преподавател в Американския университет в Кувейт. Наскоро Анна бе в солистичния състав на Реквием от Моцарт - една съвместна продукция в Кувейтския Оперен Център - "Джабер Ал Ахмад" с гост оркестранти и певци от България.

Ето и програмата на концерта:


В.А.Моцарт - „Милосърдието на Тит“ - Увертюра
В.А.Моцарт - „Милосърдието на Тит“ – Ария на Сесто „Parto”
Концертино за кларинет и оркестър Op.26
Хектор Берлиоз - "Villanelle"
Хектор Берлиоз - "Au Cimetière"
Хектор Берлиоз - "L'île inconnue"
Изпълнява: Анна Карадимитрова
Хектор Берлиоз Римски карнавал   
Танцът на силфите /Dance of the Sylphs/