Казанлъшки ученици с изложба в Парламента
Казанлъшки ученици с изложба в Парламента / netinfo

Изложба от 25 живописни платна ще подредят учениците от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „акад. Дечко Узунов" в Народното събрание на 30-ти май тази година. Експозицията е под надслов : „В името на розата".
Учители и ученици от гимназията са първите, които откликнаха на апела на кмета на Казанлък Галина Стоянова да се премести уникалният за Балканите Музей на розата, намиращ се сега във влажно мазе в сграда на Института по розата на друго място, като това се превърне и във въпрос на национално самоуважение и кауза.
Целта на изложбата в парламента, която ще се открие в навечерието на Празника на Казанлък/ 1-ви юни/ и Празника на розата, е да бъдат призовани народните представители да предложат конкретни мерки за достойното представяне на националния ни символ- розата.
Работата по проекта на учениците от художественото училище започна по време на тазгодишните Чудомирови празници.
На 28 март в ателие №111 в НГПИД"Акад.Дечко Узунов" художниците Дарина Янева и Андрей Янев - възпитаници на училището, проведоха майсторски клас и открит урок с изявени ученици. Под ръководството на своите преподаватели по рисуване и живопис Веска Запрянова и Радостина Павлова, учениците изразиха своята увереност, че за българския национален символ РОЗАТА ще се намери достоен дом, за да представя България и българите.
 със свои творби в изложбата участват ученици от 8 до 12-ти клас на гимназията. В Парламента ще са творби на Борис Керанов, Габриела Малова, Дарена Станчева, Десислава Панева, Диана Михова, Илона Йонкова, Марияна Динкова, Никола Вълчев, Ралица Минчева, Тодор Андреев, Йоана Тафкова, Радина Гавраилова, Теодора Фиткова, Йоанна Арнаудова, Доротея Стефанова, Христина Костова и Мая Стойкова.


Директорът на НГПИД „акад. Дечко Узунов" Петя Минекова изрази надежда, че тази идея ще намери приемственост и чрез универсалния език на изкуството ще се покаже красотата на един от националните ни символи - казанлъшката роза. При това не само в България, но и в Европа.