р
р / БХГ
Художникът от Казанлък Христо Генев открива изложбата си „РазЛИЧЕН“ в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ на 21 август. „РазЛИЧЕН“ е уникален по рода си авторски проект, който се отличава с необичаен жанров синтез: скулптура и фотография.
 
Изборът на Бургас като място, където експозицията да бъде представена, за автора, не е случаен. Той е личен. Христо Генев цени артистичния характер на този град, неговата различна публика. Тук той очаква да срещне свои близки стари приятелства, да открие нови.
 
Художник, на чиито изложби не се радваме прекалено често, Генев е автор, чиито работи се помнят дълго. Преди „РазЛичен“, през 2007 г. той показва в Казанлък „Опит за Светене“ – един същински празник за сетивата, който оставя у неговата публика трайно съпреживяването от срещата с пъстроцветните протуберанси на ярката му живопис и топлото изящество на дървото в пластиките му.
 
Изложбата „РазЛИЧЕН“ е изложба – Автопортрет, с нов поглед към вече познатите пластични работи на автора. Неговите „Опити за Свършенство“, сега „звучат“ различно. Те „звучат“ и графично. „РазЛИЧЕН“ – това е графичен взор в тризмерното пространство, в който скулптурите се допълват с макрофотографии, чийто обект са същите тези пластики, но видени от различен „вътрешен“ ракурс.
 
Христо Генев е директор на Художествена галерия – Казанлък от 2001 г. Има редица участия в изложби, пленери и други национални форуми на изобразителното изкуство, както и самостоятелни изложби.
 
Генев е автор на храмови икони и фасадната мозайка на болничния параклис „Света Анна“ в Казанлък и църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Стара Загора. В съавторство с Антон Антонов, дело на Христо Генев е и храмовата мозайка на „Свети Димитър“ в Стара Загора и храм „Успение на Света Богородица“ в Казанлък.

В „РазЛИЧЕН“, художникът показва пластики от дърво и бронз, както и монохромни фотографии, снимани от самия него. Скулптурите в изложбата са плод на работата му с класическия материал през последните няколко години. Много от тях публиката вижда за пръв път.
 
Изложбата ще бъде открита на 21 август от 18.00 часа в градската художествена галерия на Бургас.