Георги Кирков Майстора
Георги Кирков Майстора / Dariknews
В Казанлък днес, на 14-ти август, ще се проведе дискусия на тема „Посланията на Георги Кирков и нашето съвремие”. Форумът е посветен на 152 годишнина от рождението и 100 годишнината от смъртта на общественика - публицист, социалист и виден деятел на работническото движение Георги Кирков-Майстора. Организатор на форума е Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” – Казанлък.
 
Ще отбележат 152 годишнина от рождението на публициста - социалист и профсъюзен активист Георги Кирков. Роденият в Плевен виден български общественик има кратка казанлъшка биография, която оставя ярки следи в историята на социалистическото движение и публицистика.
 
През 1897 година, по предложение на Кирков, конгресът на БРСДП в Казанлък слага началото на вестник „Работнически вестник“. Конгресът възлага редактирането на Георги Кирков и Евтим Дабев.
 
По време на работата си по вестника, който до 1899 се издава в Казанлък, Кирков се доказва като талантлив публицист и сатирик. Пише множество фейлетони и памфлети, сред които по-известните са: „Политическа зоология“, „Вълк-водач“, „Магазията на господин Фърдю Манафски“, „Как дремиградските дервиши премахнаха гладурията“. По предложение на редакторския колектив на „Работнически вестник“ и на читатели на вестника, през 1900 Георги Кирков издава част от произведенията си в отделна книга: „Дремиградски смешила“. Произведенията си подписва с псевдонима Майстор Гочо Зуляма, откъдето идва и прозвището му – Майстора.
 
На конгрес на БРСДП през 1898 година Кирков е избран за член на Централния комитет на партията, какъвто остава до края на живота си. На конгрес през 1899 година БРСДП решава редакцията на „Работнически вестник“ да се премести в Стара Загора.
 
Днес къщата, в която се е помещавала редакцията на вестника в Казанлък е собственост на БСП. Оградена е и затворена за ремонт, а паметната плоча, поставена за прослава делото на издателите Кирков и Дъбев, е знайна за малцина, макар и открита преди повече от десетилетие.
 
Последователи на делото на Майстора днес в 18 часа ще поднесат венци и цветя пред паметника му в Казанлък, в близост до къщата, в която се е издавал вестника. Преди това, от 15 часа, в конферентната зала на хотел "Палас" в града ще се проведе и научната дискусия, посветена на посланията на Георги Кирков.