Няма опасност някой от двата пожара да се възпламенят отново, увериха властите
"Няма опасност някой от двата пожара, които избухнаха на 19 юли в Казанлък, да се възпламенят отново". Това каза главен инспектор Станимир Тончев, ръководител на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН).

Пожарът, който избухна в източния край на града в местността "Старите лозя", е обхванал около две хиляди декара. В гасенето са се включили 45 пожарникари, 18 доброволци към доброволното формирование в Казанлък, както и 60 служители на горските стопанства в Казанлък и Мъглиж и Държавно ловно стопанство „Мазалат“.

Пожарът край Казанлък се разгоря отново (ВИДЕО)

На място са пристигнали осем пожарни автомобила - пет на РСПБЗН Казанлък, два на РПБЗН-Стара Загора и един на РПБЗН-Павел баня, посочи инспектор Тончев. 

"От района са евакуирани четирима граждани през вчерашния ден. Те са настанени в общински жилища, а след като опасността от пожар в техните имоти е преминала, двама от тях са пожелали да се върнат в дома си", разказа Станимир Тончев. 

"Засегнати са около 50 постройки. Той допълни, че не може да се каже колко са изгорелите вчера, тъй като не може да се прецени коя постройка е унищожена от предишни пожари в района. 

От снощи има дежурен автомобил на пожарната на място, който ще остане там до довечера", увери инспектор Тончев. "Вторият пожар, който избухна в късния следобед край Института по розата в северния край на града, е обхванал около 250 декара площ.

Там са горели розови насаждения", обясни Станимир Тончев. Пламъците са обхванали и голямо количество необработена лавандула, която ще продължи да пуши още няколко дни.

Ръководителят на РСПБЗН Казанлък допълни, че все още не са ясни причините за възникване на двата пожара. 
БТА