Неподготвени членове на СИК затрудняват изборния процес в Пиринско
Неподготвени членове на СИК затрудняват изборния процес в Пиринско / Снимка: БГ НЕС, архив
Изборният ден в Стара  Загора започна спокойно, без нарушения. Гласуваме в  208 секционни избирателни комисии, като 149 от тях са в областния град, а 54 в селата.

Четири са секциите в специализираните институции, в това число в затвора и следствения арест, а една е подвижна. Заявки за осигуряване на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението до избирателните секции се приемат в Община Стара Загора в от 08.00 до 18.00 часа.  

Определени са изборните секции във всички административни бюра в града, в които могат да гласуват хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Над 600 служители на полицията, жандармерията и пожарната ще бъдат ангажирани с изборния процес.Със заповед е забранена продажбата на алкохол провеждането на масови прояви.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души, от които 2 617 са със заявено желание за гласуване по настоящ адрес. Те ще избират кмет на община Стара Загора измежду девет имена, а за 51 места в Общинския съвет се състезават 553 кандидати.

В 77 села в област Стара Загора ще се проведат освен избори за кмет на община и общински съветници, и за кмет на кметство, тъй като имат над 350 души население по постоянен адрес. В останалите села ще се назначават кметски наместници.

В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци – две дами и един мъж. Най-възрастните избиратели са жена на 105 години и старозагорец на 104 години.
 
Гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 ч. пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час.

В Деня за размисъл в ОИК Стара Загора са постъпили две жалби.