Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе в Стара Загора

Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от от Дружеството на кардиолозите в България.
 
„Сърдечна недостатъчност“ е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.
 
За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Стара Загора е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Владимир Желев, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, началник отделение Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в Медицински комплекс „Берое“.
 
По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните с това заболяване в страната е 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Област Стара Загора диспансеризираните са 7868 души, отново предимно възрастни хора. 3053 души са били приети в болница в Стара Загора по повод на заболяването миналата година. 1 млн.445 хил. лв. е струвало тяхното болнично лечение.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Стара Загора вече получиха информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч.