Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
Инициативата цели да привлече вниманието на обществеността върху проблемите на хората, живеещи със заболяването
70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от от Дружеството на кардиолозите в България.
 
„Сърдечна недостатъчност“ е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.
 
За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Стара Загора е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Владимир Желев, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, началник отделение Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в Медицински комплекс „Берое“.
 
По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните с това заболяване в страната е 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Област Стара Загора диспансеризираните са 7868 души, отново предимно възрастни хора. 3053 души са били приети в болница в Стара Загора по повод на заболяването миналата година. 1 млн.445 хил. лв. е струвало тяхното болнично лечение.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Стара Загора вече получиха информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч.