среща Чирпан
среща Чирпан / Тракийски университет

Тракийският университет и община Чирпан започват съвместна работа по дейности за образованието и бъдещето кариерно развитие на младежите от общината, стана ясно на работна среща между ръководствата на двете институции.

Ректорът на Тракийския университет доц. Добри Ярков представи новите 5 специалности , които разкрива висшето училище. Две от тях-„Етерично-маслени култури“ и „Местни финанси“ ще са от полза за чирпанските зрелостници, тъй като в региона има множеството лавандулови насаждения, заявиха от ръководството на общината.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов покани Тракийския университет да представи своите факултети и специалности на 5-ти март, когато в Голямата зала на общината ще се проведе Ден на отворените врати за чирпанските 12-класници. Идеята подкрепи и представителят на Студентския съвет в университета и член на Настоятелството Стратия Чалев.

Да се разкрият нови специалности в средните училища, които да са тясно свързани с направленията на Тракийския университет, който пък може да помогне на гимназиите със специализирани преподаватели, е сред амбициозните бъдещи цели, които си поставиха представителите на общината и висшето учебно заведение. Според кмета Крачолов Тракийският университет „отваря ветрилото за сътрудничество” и осигурява възможност за подготовка на бъдещи студенти в Града на Яворов. Това ще ни даде шанс да задържим нашите деца тук, допълни той.

На разговорите бяха обсъдени идеи и за изнесени курсове за следдипломно обучение в града, както и реализирането на съвместен проект със СНЦ „Зелени Балкани“ за изграждане на база в местността „Ягъч“.