И местна коалиция готви жалба до Административния съд заради преференциалния вот
И местна коалиция готви жалба до Административния съд заради преференциалния вот / Dariknews.bg

Местната коалиция "Истината за Стара Загора" готви жалба до Административния съд заради преференциалния вот на изборите в община Стара Загора. Това обяви водачът на листата Янко Янков, който е единият от двамата общински съветници на коалицията в новия Общински съвет на Стара Загора.

"Като цяло съм леко разочарован от нашите резултати. Трябваше да имаме трима или четирима съветника, което беше нормално за подготовката, която бяхме направили и за трите месеца денонощна работа. Няколко фактора ни изиграха лоша шега. Първият е, че в листата ни имаше хора, на които разчитах, но те не направиха нищо, за да работят за нас, тъй като имаха роднини в други листи и работиха за тях.

Вторият фактор са хора, които гарантираха, че ще помогнат и ще подкрепят каузата ни, а в крайна сметка отидоха за пари при други политически сили.

И третият фактор, който е и най-голямото ни притеснение, е че имаме съмнения, доказани вече на 90% за манипулация на изборните резултати. Изчакваме финалното решение на ОИК и ще пуснем жалба в Административния съд за ръчно преброяване на бюлетините. Наши застъпници ни разказаха, че пред тях са хвърляли бюлетини, в които е гласувано за нас и те са били обявени за невалидни.

Имаме и такива, които споделиха, че са гласували за мен с преференция, а в същото време в протокола няма отразена такава. Същото се получи и при няколко от нашите кандидат-съветници. Единият е Михаил Драгнев в квартал "Зора", а другият е Десислава Бурдева.

Не казваме, че става дума за голяма манипулация, а просто за съмнения, които искаме да бъдат премахнати. Затова ще настояваме за ръчно преброяване на бюлетините", коментира Янко Янков.

"Имаше страшно много проблеми с работата на секционните избирателни комисии. Почти няма протокол, който да не е сгрешен и поправян. Имахме застъпници, които стояха до 05,00 часа сутринта, за да получат протокол, тъй като бяха свършили тонерите на принтерите, нямаше хартия и други. В комисиите имаше и много възрастни хора, които трудно се справяха%", коментира и вторият съветник на коалицията Ивета Лазарова.