Хиляди посетиха първия ден на Националния събор Богородична стъпка
Хиляди посетиха първия ден на Националния събор Богородична стъпка / Община Стара Загора

Юбилейното издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка", който се провежда на 25 и 26 юли в курортното селище Старозагорски минерални бани, събра хиляди посетители още през първия си ден. Надпяванията започнаха още сутринта, а официалното откриване бе в 11.00 часа. Старт на двудневния празник на българските традиции даде зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

„Имам удоволствието да ви приветствам с добре дошли на десетото издание на този прекрасен, български събор. За трета поредна година фолклорните състави се представят на две сцени едновременно, в два дни, това означава, че надграждаме все повече традициите на фестивала", приветства гостите и участниците Иванка Сотирова. „Кметът Живко Тодоров, както и целият екип на отдела, занимаващ се с културната дейност на Община Стара Загора, влагат много енергия и желание, за да го има събора „Богородична стъпка" - такъв, че да ни радва всяка година все повече. Фактът, че 3600 души са участниците в десетото му издание, говори за мястото, което заема нашият фестивал на българското изкуство в национален мащаб", допълни зам.-кметът на Стара Загора.

На официалното откриване присъстваха още Емил Христов, председател на Общинския съвет в Стара Загора, областният управител Георги Ранов, народният представител д-р Кирил Добрев, общински съветници, ръководители на тракийски дружества от страната, фолклорни клубове и други.

В събота, от 19.00 часа, е кулминацията на първия фестивален ден. Празничен концерт „Фолклорна мъниста" ще бъде изнесен от световно известните„Бистришки баби", заедно с ансамбъл „Бистрица". Те ще представят няколко от най-запомнящите се ритуални моменти от автентичната бистришка сватба. От 21.00 часа ще бъде представена мистиката, обредността и красотата на нестинарския танц.

Втория ден на събора, 26 юли, започва в 9.00 часа сутринта, отново на двете сцени, като награждаването на отличилите се изпълнители ще бъде в 16.00 часа. Лауреатите на тазгодишното юбилейно издание се оценяват от квалитетно жури в състав - доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академия по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове", както и акад. Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на ансамбъл „Зорница".

Освен основната събитийна и конкурсна програма, за празничната атмосфера, през двата дни, допринасят още „Улица на занаятите", детски пленер на открито, подреден селски двор, както и представяне на над десет различни по обредност и смисъл ритуала - харизване, каране на невеста за вода, побратимяване, жътва, засевки и други, които могат да бъдат видяни.

Организатори на юбилейното издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" са Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея", Кметството на Старозагорски минерални бани, НЧ „Христо Ботев 1952" и Общество за фолклор.