Фолклорният празник в кв. „Железник“ за Сирни Заговезни е днес
Фолклорният празник в кв. „Железник“ за Сирни Заговезни е днес / DarikNews.bg, архив

Поради неблагоприятната прогноза за времето на 13 март, традиционното отбелязване на Сирни Заговезни, подготвяно от НЧ „Железник - 1988" и Община Стара Загора, ще се състои на днес от 17.30 часа, на площада в центъра на квартал „Железник".

Тържеството ще започне с изпълнения на музикантите от Общински духов оркестър - Стара Загора. В програмата ще участват още и славейчетата от Детски народен хор "Жарава" при читалище "Родина", Детски танцов състав "Тракийче" при НЧ "Г. Бакалов", певчески фолклорни групи от читалищата "Митьо Станев" и "Кольо Ганчев", група "Огърлица" от "Железник" и танцьорите от Клуб за български народни танци "Тракийци", с ръководител Таня Александрова.

Тази година, злото ще бъде гонено заедно с кукерите от село Тъжа, Община Павел баня и момчетата от кукерския състав в квартал "Железник", които с обичая "Камила"ще благославят за берекет.

По народен обичай ще бъде запален огън, който след като пригасне, ще бъде прескачан за здраве. Ще се хвърлят и запалени стрели, ще се играят буйни хора, на които "за последно до Великден" ще се хванат всички да поиграят.

Сирни Зеговезни е един от най-игривите и безгрижни народни празненства, изпълнен с веселби и забавления. Според народните вярвания, на този ден, небето и земята си прощават, затова и хората трябва да обиколят по-старите роднини, да целунат ръка и да поискат прошка.