Емигранти искат да правят фолклорен фестивал в Стара Загора
Емигранти искат да правят фолклорен фестивал в Стара Загора / Община Стара Загора, архив

Представители на сдружения на български емигранти в Европа, Америка и Канада предлагат в Стара Загора да се проведе Международен фолклорен фестивал под надслов „Българският фолклор е магия".

„Защо избрахме именно Ст. Загора? Защото и двамата главни организатори - Мария Христова - ръководител на фолклорен ансамбъл „Български ритми" - Лондон и Константин Маринов - ръководител на небезизвестният, не само в България, но и в Америка, Канада и Европа, Фолклорен Ансамбъл „Верея", сме заралии. И защото милеем за родния край и защото смятаме, че има какво да покажем и разкажем на многото наши приятели, сънародници, събирайки ги от всички краища на света тук - в Града на липите!

Вече стана традиция, родолюбивите българи - емигранти, работещи в Европа и в Америка, да се събираме заедно и да показваме какво сме постигнали, отделяйки от свободното си време и средства, популяризирайки и съхранявайки българският фолклор, бит и традиции. В отминалите вече 5 фестивала, тръгнали от Чикаго, преминали през Лондон и Торонто, всички участници разбрахме, че не само ние имаме нужда от това, но и нашите приятели - чужденци, нашите сънародници, които винаги ни подкрепят и не на последно място, нашите деца! Тази година за първи път в Чикаго бе проведен и първият /извън България/ - Детски Фолклорен Фестивал, в който участваха българските деца, някои от които все още не са виждали Родината на своите родители, но закърмени с българските бит и култура! Идеята да продължим провеждането на тези фестивали в България, се роди от факта, че не можем да си позволим да пътуваме два пъти в годината - особено тези, които живеят отвъд Океана - САЩ, Канада, Австралия. Затова пък ако не всяко лято, то през две години да провеждаме фестивала тук в България, стартирайки от месец юли - 2014 година!

С тази инициатива с Вашата подкрепа сме убедени, че можем да направим нашият роден град и Вашият бизнес известен и желан от българските емигранти, които ще чакат с нетърпение поредното лято и поредния фолклорен фестивал, обединяващ всички български ансамбли по света!", пишат сънародниците ни зад граница в социалната мрежа.