Дулово щъркели
Дулово щъркели / netinfo
Екип на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще посети всички домове в Североизточна България, в които има приютени бедстващи щъркели. Екипът от двама ветеринарни лекари ще прегледа птиците и ще прецени кои от тях са в наистина лошо състояние и имат нужда от специализирана помощ. Тези птици ще бъдат транспортирани в Спасителния център, където ще бъдат настанени и лекувани. Птиците в добро състояние ще останат на грижите на техните спасители, а те ще получат достатъчно риба за храна.

Междувременно стана ясно, че колонията от 25 двойки щъркели в пловдивското село Белозем са спасени с помощта на СНЦ "Зелени балкани" и на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, които са се намесили много навреме, за да спасят от гладна смърт колонията от щъркели в селището. Те ще бъдат нахранени с около 40 кг риба, които ще бъдат поставени на покрива на Основно училище "Гео Милев" и православен храм "Св Георги".

През последните дни десетки добри хора от цяла България се обединиха около една кауза – спасяването на премръзнали щъркели. Това започна с добрия пример на Сафет Халид от силистренското село Зарица, който приюти в дома си пет птици, за които ще се грижи, докато времето се оправи.