Стара Загора e домакин на Международен франкофонски ученически театрален фестивал
Стара Загора e домакин на Международен франкофонски ученически театрален фестивал / Dariknews.bg,архив
От 11 до 14 април  в Стара Загора  ще се проведе 26-тото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал. Всяка година, Френски институт-България, подкрепя Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез Стара Загора в организацията на Международния франкофонски ученически театрален фестивал.Този фестивал, основан през 1993 г., се превърна във важно място за среща на многобройни български и чуждестранни франкофони гимназисти.

Събитието събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в езикови или общообразователни училища. За втора година Фестивалът ще бъде с променен формат, като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10". Той ще се състои в рамките на 2 дни, а освен това е предвиден един ден, предназначен за театрални ателиета за ученици и преподаватели. Предвидени са 8 награди –Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер и Специалната награда на община Стара Загора.

В конкурсната програма тази година участват 8 български трупи и една трупа от Тунис. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора.

В извънконкурсната програма в събота вечер-13.04, ще видим лауреатите на Златната маска от 2018 година- трупата на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ София. За втора година ще се включат гостите ни от Франция от Гимназия „Луи Жуве “  Таверни, предградие на Париж.
 
Извън конкурса, втората театрална трупа на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ще представи пиесата на Силвия Дончева „Приключенците на франкофонския театър“.
 
Всички пиеси ще се играят на сцената на Държавен куклен театър. Награждаването на най- добрите ще е на 14 април от 9.30 часа в общинска зала „Петко Рачов Славейков“.