Изправени сме пред много тежък проблем, има сериозен дефицит на лекарства за пациенти с COVID-19, алармира директорът на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

По думите му има недостиг на урбазон и хепарин, които са жизнено важни за тежките случаи. Има проблем и с антибиотиците, които предписват някои лични лекари. "Когато при нас постъпи пациент, ние търсим правилното решение, за да предложим адекватно лечение. В
определени случаи се налага да търсим по-тежки антибиотици, които са от по-ново поколение, но натоварват организма", обясни д-р Тотев.

Общинските болници пред разпад - не достига персонал (ВИДЕО)

Специалистите в общинската болница са на предела на силите си. Около 70 души от персонала са ваксинирани и имат зелен сертификат, но останалите 90 не разполагат с такъв и на всеки 48 часа трябва да се тестват. В болницата са разкрити 32 ковид легла, които се заемат бързо, разказа медикът.

Сериозно предизвикателство за болницата е и драстичното увеличение на цената на електроенергията и на кислорода, без който е невъзможно лечението на тежките случаи, затова продължават да купуват на новите цени.

"Само за два дни изразходвахме 28 бутилки, но не можем да лишим пациентите. В пандемична криза не мислим за финансовите резултати, а за спасението на живота на пациентите", обясни директорът на болницата в Чирпан.
 
БТА