Д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към болниците като своеобразен рекет
Д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към болниците като своеобразен рекет / снимка: sxc.hu
Д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към болниците като своеобразен рекет
64950
Д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към болниците като своеобразен рекет
  • Д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към болниците като своеобразен рекет

Болници от цялата страна не успяват да се вместят във финансовите средства, които Здравната каса им отпуска, съобщават от Сдружението на общинските болници. В интервю за Дарик председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев определи политиката на държавата към тези лечебни заведения като своеобразен рекет и „извиване на ръце," което се прави с цел някои от болниците умишлено да се фалират. Според д-р Тотев, чието лечебно заведение е загубило 53 000 лева за последния месец, това се доказвало и от факта, че за миналата година са затворили врати общо 17 общински болници в цялата страна. „Гледайки собствения си бюджет, излиза така, че моята болница след август не трябва да работи", допълва специалистът.

Д-р Тотев припомни, че средствата, които се отпускат на лечебните заведения, се определят на тримесечие.

„В първите два месеца, в рамките на цялото тримесечие, отпуснатите средства могат да бъдат надвишавани. За третия месец обаче - каквото остане. И понеже май месец беше последен от второто тримесечие, нещата станаха катастрофални. Аз в момента съм вътре с 53 000 лева. На моята скромна болничка няма да изплатят 53 000, въпреки че ползвах всички възможни резерви, които касата има.

На въпрос защо не се е получило така в края на първото тримесечие, д-р Тотев отговори: „Е, тогава бяха избори, как!"

Специалистът допълни, че предал към касата фактурите от похарчените в повече средства, но оттам му отказали и ги върнали като обяснили, че такава е методиката.

„Нула лева имах за хемодиализа, смятайте за какъв лимит за този месец говорим - нула лева! А хемодиализата е дейност, която наред с онколечението, държавата гарантира. На мен ми са необходими 32 000 лева, тъй като толкова диализи правим на нашите пациенти. Ми аз, като имам 0 лева, какво, да спра да диализирам пациенти ли? Нали ще умрат след третото неявяване на диализа.

Запитан как диализирате сега, директорът на болницата в Чирпан заяви: „Този месец диализирам на кредит, защото лекарствата са страшно скъпи при диализата. С какво да ги купя, че да мога да диализирам? И излиза така, че аз, на практика, гледайки моя си бюджет, от септември нататък може би не трябва да работя. Че даже май няма да е от септември, а ще е от август."

Според д-р Тотев докато едни болници работят в комфорт, при други бюджетът се изчислява на принципа - всяка следваща година с 200 000 - 300 000 лв. по-малко. Така лечебни заведения, чийто бюджет към момента е 2 млн. лева, до три, четири години няма да съществуват.