Ден на Търновската конституция и празник на юриста
Ден на Търновската конституция и празник на юриста / Dariknews.bg, архив
Oтбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция
На 16 април се отбелязва Денят на конституцията и празник на българските юристи

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието ще започне в 10.50 часа в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

Датата е определена по инициатива на Съюза на юристите в България. С решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г. 16 април – денят, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители.

Учредителното събрание във Велико Търново реално поставя началото на парламентарния живот в освободена България. То е свикано въз основа на Берлинския договор, като в него участват 229 депутати, посочва БГНЕС. Народните представители в Учредителното събрание изработват Търновската конституция и я подписват единодушно на 16 април 1879 година.

До 1991 г. денят се отбелязва на 4 декември като Ден на Конституцията и на юриста, съгласно Решение 38 на Бюрото на Министерския съвет от 1979 г. във връзка с приемането (1879) на Търновската конституция от Велико народно събрание. В нея е прокаран принципът на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани.
 
БГНЕС