/ „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора
В периода от Декември 2021 до момента стартира изпълнението на 5 от обектите на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД гр. Стара Загора, които се изпълняват в рамките на Проект № BG16M1OP002-1.016-0013, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. По четири от тези обекти физически се работи усилено, а по петия предстои да се започнат реалните строителни дейности в рамките на следващия месец. 

Обектът свързан с изграждането на 8 броя нови дълбоки тръбни кладенци в землищата на с. Хан Аспарухово и с. Горно Ботево стартира през месец март, като на този етап са сондирани 3 от предвидените 8 бр. кладенци, всеки от които с дълбочина 110 м. Кладенците са част от водоснабдителна система „Марица Изток“, която осигурява водоснабдяването на гр. Раднево, гр. Гълъбово и 27 села с общо обслужвано население от близо 32 000 жители. Нуждата от изграждане на нови водовземни съоръжения е наложена, тъй като са установени трайни отклонения в качеството на питейната вода по показател нитрати по време на проведения мониторинг, в периода 2013 г. – 2016 г., на качествата на питейната вода от ВиК ЕООД – гр. Стара Загора и РЗИ Стара Загора. С изграждането на новите кладенци и въвеждането им в експлоатация, качеството на питейната вода във водоснабдителната система ще бъде приведено в съответствие с Директива 98/83/ЕО, касаеща допустимата концентрацията на нитрати в питейните води. 

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора

В периода започна изпълнението и на два от обектите в агломерация Стара Загора.

Първият е свързан с подмяната на довеждащ водопровод от стоманени тръби Ф711, захранващ западните квартали на града с обща дължина над 4 км. Съществуващата стоманена тръба е изцяло компрометирана, което води до чести аварии и големи загуби на вода по трасето. Рехабилитацията на трасето до момента е изпълнена на 70% без спирания на водоподаването към населението, като цялостното изпълнение на обекта се очаква да приключи до средата на лятото тази година.
 

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора

По втория обект, касаещ ремонтни дейности в централна градска част, беше проведена церемония „първа копка“ през месец март, а реалните дейности се очаква да започнат още този месец.

В централна градска част е предвиден за изпълнение и още един обект, който е в процес на издаване на разрешение за строеж, като се очаква да стартира до началото на лятото.
 
В началото на м. февруари започнаха и дейностите по рехабилитацията на водопроводната и канализационна мрежа на гр. Чирпан.

В рамките на този обект ще се осъществи зониране на града, като се оформят три зони, в които ще се управлява налягането на подаваната вода. Ще бъдат подменени и близо 1 км. водопроводи по ул. „Искър“, ул. „Иван Димов“, ул. „Шарампол“ и ул. „Изгрев“. Голяма част от трасета се изпълняват активно, а някои са вече изпълнени напълно.

По канализационната мрежа на града също се извършва реконструкция на два главни канализационни колектора по ул. „Искър“, ул. „Иван Димов“, ул. „Шарампол“, ул. „Изгрев“ и бул. „Г. Димитров“. Ще бъдат изцяло изградени и три Преливника с прилежащите им отливни канали и зауствания, както и нова канализационна помпена станция в югоизточния край на града, събираща отпадъчните води от квартали с номера 186, 187, 200, 201 и 202.

Инвестиционното намерение елиминира всички съществуващи нерегламентирани зауствания на непречистени отпадъчни води във водните течения, преминаващи през регулацията на гр. Чирпан. 

Очаква се целият обект да бъде изпълнен до средата на есента тази година.
 
Края на м. март стартира изпълнението и на мащабния обект в гр. Казанлък.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора

Той обхваща т.н. „средна зона“ на града, включваща кварталите западно от р. Енинска, южно от бул. „Александър Батенберг“ и северно от ж.п. линията. Ще бъдат реконструирани над 20 км. водопроводна мрежа, в комбинация с управление на налягането, за постигането на което ще се обособят 3 DMA зони, в които с точност ще се измерва подадената и консумираната вода и ще се следят дебит и налягане.

На този етап се осъществява цялостна подмяна на съществуващите амортизирани етернитови и стоманени водопровода в трите DMA зони. Реконструира се и близо 1 км от канализационната мрежа на града. Целта е подмяна на съществуващия канализационен колектор Бф400 в кв. „Васил Левски“,  по ул. „Севт III“, от ул. „Стара планина“ до бул.„23 пехотен Шипченски полк“, в който се заустват отпадъчните води от външния колектор, обслужващ селата Шипка, Шейново, Хаджидимитрово и Крън.

Строителните работи по обекта в гр. Казанлък текат активно, като за изпълнението на огромния обем реконструкции работят над 6 групи на различни места по зоните, стремейки се подмяната да се случва с минимален брой спирания на водоподаването. Екипи на експлоатационното дружество също са в постоянна готовност и оказват навременна помощ на работните групи при възникването на казуси по рехабилитацията.

Стремежът на всички страни, участващи в процеса, е обектът да приключи до края на тази година.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Стара Загора