Дават на полицията злоупотреби на Танчев
Дават на полицията злоупотреби на Танчев / DarikNews.bg
Дават на полицията злоупотреби на Танчев
50681
Дават на полицията злоупотреби на Танчев
  • Дават на полицията злоупотреби на Танчев

Еднолично кметско решение, взето без одобрение на Общинския съвет, договаряне без открита процедура по Закона за обществените поръчки, докладни за отпускане на средства заради непредвидени обстоятелства, са част от нарушенията, които е констатирал вътрешен общински одит за работата на предишното управление на кмета проф.Светлин Танчев.

430 хиляди лева са изплатени на местните превозвачи със заповед на предишния кмет Танчев от 2009 година, без решението да бъде одобрено от градския парламент. Парите са за ежемесечни компенсации за пътуванията на пенсионери и инвалиди. Сигналът за тази нередност дойде още преди две години от бившия зам.-кмет Тихомир Томов, който сега е общински съветник от ПП „Нова сила". „Преписката ми отлежа дълго време, а Окръжна прокуратура прецени, че няма основание за водене на наказателно преследване. Сега следствието продължава с постановление на Апелативна прокуратура в Пловдив".

За ремонти, асфалтиране, ново строителство, рехабилитация и реконструкция на пътища, улична мрежа и републикански пътища, подмяна на плочките на тротоарите, без обществена поръчка са дадени до12 милиона лева на фирма Ес Би Ес, сочи вътрешната общинска проверка.

Отново без обществена поръчка фирмата, която има ангажимент към уличното осветление, е получила близо 4 800 000 лева. Кметът Тодоров информира, че решението е взето след докладна от инж.Митьо Славов- директор на дирекция „Строителство и инвестиции", до тогавашния кмет Танчев."В документа пише, че предвид завишените критерии на общинското ръководство и възникналия обществен натиск за осветяване на определени райони, не е необходимо допълнителните строително-монтажни работи да се разделят, а да се възложат на същия изпълнител". За подобни решения е необходимо провеждането на открита процедура по Закона за обществените поръчки, за да е спазен обществения интерес и да има конкуренция и по-ниски цени, убеден е кметът Тодоров.

Заради пропуски и неспазване на проектната документация по проекта за електронно управление управляващият орган ОП „Административен капацитет" няма да признае около 600 хиляди лева на общината, като още 200 хиляди е наложената санкция, съобщи кметът Тодоров. В резултат на разделяне на обществена поръчка при проекта „За децата на Стара Загора-с отговорност и любов" също има непризнати разходи за около 240 хиляди лева, припомниха от администрацията.

Кметът Живко Тодоров обеща, че всички неизрядни договори ще бъдат предадени на полицията, ще има и персонални санкции на общински служители.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.