Част от унищожените дървета в „Бедечка са паспортизирани
Част от унищожените дървета в „Бедечка са паспортизирани / Жоро Хаджиев

Три дървета в кв. „Бедечка" са умишлено пробити, заливани с нафта или посипвани със сол, още толкова са изсъхнали. Те се намират в рамките на частен имот, а някои от тях на общински терен. Три от дърветата са паспортизирани. Това е констатирала създадената със заповед на кмета Живко Тодоров комисия. Тя беше сформирана във връзка с публикации и снимки в социалните мрежи, сигнализиращи за унищожаването на дървета.

В момента се изготвят протоколите, а резултатите от проверката ще бъдат изпратени на прокуратурата за изясняване и търсене на виновника, информира в ефира на Дарик зам.-кметът Йордан Николов, който също изрази съмнения за умишлено унищожаване на част от дърветата. Това е и причината от общината да засилят още по-сериозно контрола в района, където има защитени дървесни видове, и където евентуално би могло да има ново посегателство.

Авторът на снимките, които запечатаха вандалския акт Жоро Хаджиев, изрази съмнение, че виновните ще бъдат заловени. По думите му обаче, унищожените паспортизирани дървета, са пет на брой-три чинара, един явор и един орех. „Около този парцел, който е ограден с бодлива тел, в югозападния му край всички дървета в кръг са изсушени умишлено-пробити са дупки в коренищата им и там е залято с нафта, а в други дупки е сложена сол. Това е един изключително вандалски акт. Обществото трябва да проявява нетърпимост към подобни действия", категоричен е Жоро Хаджиев.