щанд Казанлък
щанд Казанлък / община Казанлък
На 37-то издание на „Ваканция и СПА Експо” в София, Казанлък впечатлява с атрактивна визия. Международната туристическа борса ще продължи до 15 февруари.

Със стилен  щанд, изграден с акцент върху двата основни символа на Розовата долина – маслодайната роза и тракийската култура, община Казанлък направи на изложението „Ваканция и СПА Експо” своята категорична заявка да бъде един от основните фактори за развитието на културния туризъм в България.

За първа година, участва и Художествената галерия – Казанлък със своите съкровища, творби на именити автори, които ще блестят на щанда на Община Казанлък по време на Международната туристическа борса в София. Сред експонатите са знаковата за Иван Милев картина „Ахинора“, както и други негови творби, произведения на Ненко Балкански, Дечко Узунов, Васил  Бараков, Чудомир, Иван Енчев – Видю, който е и основател на галерията, проф. Петко Клисуров.

щанд Казанлък
община Казанлък


Вече традиционно, съвместно с община Казанлък, се представя и Исторически музей „Искра“. Директорът на музея д-р Момчил Маринов поясни, че акцент в представянето на културния институт са новите социализирани обекти в Долината на тракийските владетели – гробниците „Хелвеция“ и „Грифони“. Ще бъде представен и един нов обект на музея, който ще бъде отворен за новия туристически сезон - Яхната, който се намира на входа на парк „Тюлбето“, под Тракийската гробница.

На туристическата борса ще бъдат представени и всички останали традиционни обекти на ИМ „Искра“ – постоянната експозиция на в основната сграда, Музея на розата, Казанлъшката тракийска гробница, Етнографския комплекс и основните социализирани обекти в Долината на тракийските владетели – гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“ и „Шушманец“.

В тазгодишното издание на туристическата борса посетителите ще могат да разгледат щандовете на над 360 участници от 20 държави - общини, курортни комплекси, национални туристически организации, туристически фирми, хотелиери, авиокомпании и др. За първи път във „Ваканция и СПА Експо“ участват представители на туристическия сектор от Босна и Херцеговина, Кения и Франция.