Бургас ще конкурира Стара Загора в подготовката на медицински кадри
Бургас ще конкурира Стара Загора в подготовката на медицински кадри / община Стара Загора

Бургас ще се превърне в конкурент на Стара Загора в подготовката на медицински кадри. Това обяви председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов.

Той коментира, че действията и разговорите по темата за евентуалното разкриване на факултет по здраве и здравни грижи в Бургас са силно притеснителни.

„Подобна процедура би оказала пагубно влияние върху съществуващия в структурата на Тракийския университет факултет, който подготвя здравни специалисти, стана ясно от думите му. От ръководството на факултета вече са направили изявление, че при подобно положение 12 от тях ще станат част от преподавателите в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров", допълни още Емил Христов.

„Разкриването на факултет по медицина и здравни грижи в Бургас не означава автоматично да се закрие този в Стара Загора", уточни председателят на ОбС.

„Доскоро Бургас нямаше дори и шанса да се съревновава на тема здравеопазване или образование със Стара Загора. При нас има базата, специалистите, преподавателите - нужно е да направим всичко възможно да ги задържим тук и да мислим по-сериозно за състоянието на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович". Бургаската общинска администрация обаче е заделила сериозен финансов ресурс, за да посрещне нуждите на един новоразкрит здравен факултет", каза още той.