"Блокадата не е осъществена от нас протестиращите, а от полицията и жандармерията", заяви един от организаторите на протеста в Стара Загора Искра Михайлова.

DarikNews.bg

Вече едно денонощие протестиращи от областния град се намират на главния път в посока магистрала „Тракия“ до летище Стара Загора. Те са категорични, че ще останат там колкото е необходимо докато не изпълнят намерението си - да се придвижат до детелината на аутобана и да се върнат обратно в града.

DarikNews.bg

По-рано от полицията обясниха, че достъп до магистралата няма да бъде позволен, за да се предотвратят пътнотранспортни произшествия и да се осигури нормалното придвижване на гражданите и транзитно преминаващите превозни средства.

DarikNews.bg

Протестиращите обаче са на мнение, че това е грубо погазване на гражданските им права за свободно пътуване.

DarikNews.bg

„Нашето желание е, в знак на протест, да преминем през пътния възел на магистралата.Това, обаче, се оказва невъзможно, тъй като голям състав на полиция и жандармерия са ни блокирали.

DarikNews.bg

Въпреки провокациите от страна  на полицията, ние осъзнаваме своята отговорност, разговаряме с тях, с молба автомобили с деца, болни, възрастни хора и специализиран транспорт да бъдат пропускани, тъй като органите на реда блокират свободното им преминаване.

DarikNews.bg

Ние, обаче, няма да се откажем от целта си и молим компетентните органи да организират безопасното ни преминаване“, е записано в обръщение на протестиращите, разпространено по-рано този следобед.

DarikNews.bg

Оставаме тук, очакваме и още подкрепа от съгражданите ни, обясняват недоволните от управлението старозагорци. Към тяхното гражданско неподчинение вече са се присъединили хора от Варна, София, Нова Загора, Сливен, Казанлък.

DarikNews.bg

Този национален протест, по мое мнение, закъсня, споделя Милка Колдамова, която е част от протестиращите. Такова поведение и ниво на управляващите обаче е недопустимо, не бива да го търпим, защото всичко вече потъва, смята тя.

DarikNews.bg

DarikNews.bg

Протестиращите са категорични, че и тази нощ ще останат на пътя край Летище Стара Загора, където вече има палатков лагер.

DarikNews.bg