Ивановден е - празник на кумството и побратимството (ВИДЕО)
Ивановден е - празник на кумството и побратимството (ВИДЕО) / снимка: Dariknews.bg
На 7 януари православната църква почита паметта на свети Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

4964 са мъжете, носещи името Иван в Стара Загора. За имен ден ще приемат поздрави 1819 дами с името Иванка, а с кратката му форма Ваня са кръстени 734 дами. Ваньо се казват 48 господа. С името Йоан са 106 старозагорци, а дамите Йоана са 292. Само един е носител на името Йото, а трима са с име Йово.

На Ивановден празнуват още носещите имената  Калоян – 436, Калояна – 7, Яна – 243 и Янка – 663. С име Янко са 236 старозагорци. Дамите с име Ивелина също очакват честитка за празника си, общо са 535, а с име Ивилина са едва 14. Мъжкият вариант са съответно 246 и 8. С кратките форми Ива и Иво са 198 и 203-ма

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Той е последният старозаветен пророк. Свети Йоан се е прочул като проповедник в Юдея и Галилея, където увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. За да се пречистят, ги кръщавал с вода. По нареждане на Ирод Антила пророкът е заловен и обезглавен.

Според народната традиция, на Ивановден продължава обредното къпане за здраве, което се прави на Богоявление. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

Имен ден празнуват Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.