Близо 1200 подписа срещу закриването на помощните училища
Близо 1200 подписа срещу закриването на помощните училища / община Стара Загора, архив

Близо 1200 са подписите в електронната петиция, създадена в подкрепа на помощните училища в страната. Специалните образователни институции трябва да бъдат закрити до 5 години ако новият закон за предучилищното и училищно образование бъде приет в настоящия му вариант на второ четене в Народното събрание.

Според гласувания вече веднъж законопроект вместо сегашните помощни училища ще има Центрове за личностно подпомагане. „Това тревожи всички - нас работещите в тези училища, родителите на такива деца, както и учителите от общообразователните училища. Усещаме подкрепа и от цялото общество. Тези училища не бива да бъдат закривани, тъй като има деца, които се нуждаят от тях", коментира пред Дарик директорът на помощно училище „Любен Каравелов" в Стара Загора Еленка Иванова.

В момента в това училище се обучават 102 деца. „Тези деца имат нужда от специални грижи и от специални условия адаптирани към техните потребности. Те не могат да бъдат осигурени в общообразователните училища само с използването на ресурсни учители.

При нас, например, паралелките са малки - от 4 до 6 ученика. Там където имаме възможност с всяко дете се работи по индивидуална образователна програма, адаптирана към неговите способности. Имаме и специална сензорна стая", обясни още Еленка Иванова.

Екипът на помощното училище вече е направил подписка, в която подкрепа са изказали родители и учители от други училища. Тя е изпратена до парламентарната комисия по образование. „С този закон не се дава и право на избор на родителите за това в какво училище да учи детето им", обясни още директорът на училище „Любен Каравелов".

Еленка Иванова допълни, че се очаква решение на Националното сдружение на учителите от специалните училища. „Ако е необходимо ще отидем в София да протестираме", категорична бе тя.