Бизнесмен от Гурково дава работа и  дом на 150 семейства от Запорожието
Бизнесмен от Гурково дава работа и дом на 150 семейства от Запорожието / chambersz.com

Бизнесмен от град Гурково е готов да осигури работа и жилища на близо150 семейства от Украйна.

В специално писмо до кмета на Гурково Стоян Бонев, местният предприемач и собственик на фирма „Булметал" Кольо Атанасов декларира желанието си да приюти в сгради, собственост на фирмата между 400 и 600 украински българи, наследници на изселените преди век и половина 68 семейства от някогашното село Хайнето, днешно Гурково. Изселените българи се заселват в Запорожието, където основават и свое село Радуловка.
На повечето от тези хора, фирмата на Атанасов е готова да осигури работа, тъй като голяма част от продукцията й е за износ.

Основана преди 20 години с 35 работника, днес предприятието на Атанасов дава работа и хляб на 450 човека.


Писмото на гурковския бизнесмен е повод, кметът на града да изпрати специално Отворено писмо до премиера на Република България Бойко Борисов и до Областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, с което да ги уведоми за жеста на състрадание на бизнесмена и да разбере какво е становището на централната власт по този въпрос.


Заради продължаващата ескалация на напрежението в Украйна и разрастването на конфликта, въпреки примирието, все повече етнически българи, живеещи в Украйна търсят връзки с родните места на предците си, където да се заселят и спасят от конфликта.
От години общината в Гурково подържа връзки с наследниците на някогашното село Хайнето.
През миналата година в Гурково са гостували представители на Запорожкото областно дружество за българска култура в Украйна.