Без БСП в ръководствата на постоянните комисии на Общинския съвет в Казанлък.
Без БСП в ръководствата на постоянните комисии на Общинския съвет в Казанлък. / Д.Бобева
Съветници от БСП в Казанлък няма да оглавяват постоянни комисии в местиня законодателн орган.

Това стана ясно по време на проведеното заседание на Общинския съвет в града.

Решението им е знак и на протест срещу потъпкването на пропорционалиня принцип на разпределение на ръководствата в 10-те постоянни комисии.

След решението на БСП от 10-те постоянни комисии в местния парламент под ръководство на ГЕРБ ще са 4 комисии, по 1 – на НДСВ, 1- на ЛИДЕР, коалиция Обединена десница и Атака. Двекомисии ще ръководят и представителите на ФАГО.

ГЕРБ ще ръководи комисиите по образование култура и вероизповедания, европейските въпроси, правната комисия, и комисията по здравеопазване и социалните дейности.

Под председателството на ФАГО ще са комисиите по устройство на територията и селско и горско стопанство, икономиката, бюджета и финансите ще са ръководени от НДСВ, комисията по транспорт ще е под председателството на коалиция Обединена Десница.

В новите правомощия и ангажименти на тази комисия бе записано също и подобряване на комуникацията в общината и информационното обслужване. Ръководството на комисията по приватизация – ще е на групата ЛИДЕР, за Атака остава комисията по младежки дейности, спорт и туризъм.

Спор предизвика и предложението на съветника Иван Лапчев за изискване на висше образование от страна на оглавилите комисии председатели.

Председателят на общинския съвет Иван Кьосев го определи като дискриминационно ине съществуващо в Правилника за работа и формиране на комисиите в местния законодателен орган.

Общинският съвет на Казанлък не избра заместник-председател.

Въпросът за този избор бе отложен до приемането на Правилник за работата и дейността на общинския съвет.

Временна комисия за промени в Правилника за дейността трябва да предложи своето становище до десети февруари.