Б.Борисов: не мисля за избори, а за това какво правим след 5-ти октомври
Б.Борисов: не мисля за избори, а за това какво правим след 5-ти октомври / ПРЕС ТВ-Казанлък

Това не е България, която оставихме с Дянков. За да се справи страната със ситуацията в която е, спешно се нуждаем от кредит от 5-6 млрд лева. Ситуацията е сложна и аз не мисля за избори, а за това какво ще се прави след 5-ти октомври и как да се осигури стабилността в страната. Това каза в Казанлък лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Той уточни, че единствено верните реформи в тежката икономическа ситуация, в която се е озовала страната ни след 1,2 години управление на кабинета Орешарски, са съкращаване на разходите, оптимизация на бюджета. На въпрос дали ще върне мандата , ако ГЕРБ няма 121 депутата в новия парламент след изборите на 5-ти октомври, лидерът на ГЕРБ заяви, че партията ще влезе в управлението, само ако има над 110-114 депутати. Борисов допълни, че народният представител от Стара Загора в 42-то Народно събрание Пламен Йорданов е поставен под №2 в листата на ПП ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори.

Малко по-рано в Казанлък заместник-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че в партията са отворени за разговори за дясноцентристка коалиция, но принципна основа, като не изключи и вариант за работа с Реформаторския блок.
Според Борисов, в държавата няма пари и за заплати в МВР, заради недостиг от 200 млн.лева. „Няма пари и БЕХ, с които да се купи газ за зимата.В политиката 1+1 не прави две", каза още лидерът на ГЕРБ по отношение възможностите за различни варианти за коалиции в бъдещия кабинет.

На въпрос на Дарик, как в ГЕРБ ще изпълнят препоръката на министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов „партиите да си зашият джобовете за изборите", Бойко Борисов каза, че в ГЕРБ са ги зашили и не си служат с такива похвати. Той благодари на работещите кметове на ГЕРБ в страната и специално на кметовете в големите градове, които „ако не работеха, щяха да ни заличат" , визирайки отношението на кабинета „Орешарски" към общините, управлявани от кметове на ГЕРБ. Пред журналисти, Борисов даде високи оценки на работата на кметовете на Стара Загора Живко Тодоров и на Казанлък Галина Стоянова.

Лидерът на ГЕРБ бе в Казанлък, заедно със своя заместник Цветан Цветанов и министъра на вътрешните работи в служебния кабинет „Близнашки" Йордан Бакалов за откриването на най- новата и най- модерна сграда на служба „Пожарна и аварийна безопасност" в страната.
Сградата, снабдена с модерна техника, е на стойност 1 ,8 млн. лева, пари, осигурени от бюджета на МВР в кабинета „Борисов". Първата копка е направена преди две години и половина. Сградата е завършена предсрочно от фирмата - изпълнител, но заради липса на отпуснати средства за оборудване от предходния кабинет, повече от година практически е неизползвана. Пари за оборудване са осигурени от служебния кабинет „Близнашки".
Освен с нова сграда, в последните две години казанлъшките огнеборци, обслужващи две общини- Казанлък и Мъглиж, се сдобиха с 5 нови пожарни коли и 1 надуваема лодка за работа при наводнения.
За 4-те години в управлението на ГЕРБ за нуждите на българските пожарникари са осигурени 400 нови автомобила, заяви при откриването на сградата Цветан Цветанов.
На огнеборците в Казанлък, като експонат под номер 1 в мини музея на противопожарната служба, Цветанов подари бронзова пожарникарска каска от 1917 година, принадлежала на Берлинската пожарна. С каската бившият вътрешен минисътр се сдобил чрез свой приятел. Той я дари на казанлъшките пожарникари с пожеланието „да работят с немска точност и немски стандарт".
С водосвет, отслужен от Н.Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, в съслужие с казанлъшки свещеници, започна новото летоброене за казанлъшката Пожарна. Митрополитът дари огнеборците с икона на закрилника им Свети пророк Илия.

Повече от 100 години казанлъчани мечтаят за нова сграда на Противопожарната служба, тъй като за целта се използват стари постройки за отглеждане на животни. За над 100-те си години, в които пожарната е в тях, ремонт на сградата е правен веднъж, през 30-те годи на миналия век.

„Днес слагаме край на сагата „нова сграда на Пожарната в Казанлък." Благодарение на вашата политика , Казанлък е на подобаващо място в България въпреки 0-та лева, които предходният кабинет отпусна на града, и това е причината днес да съм толкова щастлива", каза в словото си при откриването кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари за подкрепата на кабинета „Борисов", в чийто мандат са осигурени не само средства за новата сграда, а и близо 90 млн. лева по различни програми и проекти.