Загоре
Загоре / община Стара Загора
65 години от своето създаване ще отбележи Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“.
 
Концертът е под надслов „Магията продължава“ и очаква почитателите на народната музика, песни и танци днес от 21:00 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“.
 
По повод годишнината се подготвя и специална фотоизложба.
 
Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт. Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора. В репертоара му са обхванати произведения от всички фолклорни области на България.
 
През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.
 
През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60-годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“.
 
През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100-годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването на ансамбъла.
 
През 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.
 
Спектаклите  на „Загоре“ са дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната и чужбина.