/ Петър Ковачев
Трима артисти от Общински фолклорен ансамбъл  „Загоре“ получиха награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Те им бяха връчени снощи в края на съвместния концерт на „Загоре“ и Национален ансамбъл „Филип Кутев“ в залата на Операта.

Иванка Стойнова - артист-хорист в Общинския ансамбъл

Загоре
Петър Ковачев

Иван Дончев – концертмайстор, които отбелязват 40 години на сцената, получиха „Златна лира“,

Загоре
Петър Ковачев


танцьорът Данаил Тодоров бе удостоен с Почетна грамота.

Загоре
Петър Ковачев


Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев. В репертоара му влизат произведения от всички фолклорни области на България - едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри. 

През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали.

Загоре
Петър Ковачев


През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60 годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“. През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100 годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ - Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването на ансамбъла.

През тази година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.


Спектаклите - многобагрени картини на националната ни култура - са дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5 000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия.