500 бъдещи олимпийски надежди мериха сили в детските спортни игри
500 бъдещи олимпийски надежди мериха сили в детските спортни игри / Община Стара Загора

В третото издание на детските спортни игри Старозагорски олимпийски надежди, които се проведоха в Общинската спортна зала "Иван Вазов" в Стара Загора, участваха 500 деца от 19 спортни клуба.

За мен е чест да открия детските спортни игри, защото без тях нямаше да се случи този истински спортен празник, заяви кметът Живко тодоров. Той връчи поздравителен адрес от името на министъра на спорта Мариана Георгиева на състезателя по борба от близкото минало Станчо Колев като му пожела да продължава да учи младите състезатели на това, как да станат шампиони.

Безкрайно съм щастлива, че с всяка следваща година участниците в детските игри стават все повече и повече, каза бившата лекоатлетка Емилия Драгиева - член на организационния комитет за провеждането на игрите.
Демонстрациите на спортните умения се проведоха и в закрития плувен басейн, залата по бадминтон, в салона на 9-о основно училище Веселин Ханчев и под козирката на стадион Берое.

Никъде в България не се организират детски олимпийски игри, съобщи на пресконференцията Биньо Чифудов, инициатор на Игрите в Стара Загора и член на Организационния комитет за тяхното провеждане. Стара Загора е единственият град, в който в един и същи ден и час се представят всички спортове, добави и Емилия Драгиева. Всички участници получиха грамота и раница с подаръци и лакомства.

Детските спортни игри Старозагорски олимпийски надежди се провеждат в чест на м.с. Димитър Чифудов, първия старозагорски олимпиец, участник в игрите в Мелбърн 1956 г. Игрите се осъществяват с подкрепата на Български олимпийски комитет и със съдействието на Община Стара Загора. Председател на Организационния комитет е з.м.с. Александър Томов - шампион по борба с три сребърни медала от олимпийски игри - в Мюнхен, 1972 г.; Монреал, 1976 г. и Москва, 1980 г.; Александър Томов е бил пет пъти световен и пет пъти европейски шампион по борба.

В Организационния комитет влизат още и:
• з.м.с. Здравка Йорданова - академично гребане. Олимпийска шампионка по гребане от Монреал`76. Член на Изпълнителния комитет на БОК и председател на Комисията по феърплей
• з.м.с. Биньо Чифудов - борба, носител на европейска купа, трето място на световно първенство
• з.м.с. Митко Митев - вдигане на тежести, двукратен световен шампион, пето място на олимпийски игри - Барселона, 1992 г.
• м.с. Румяна Петрова - плуване, седмо място щафета 4 х 50 м свободен стил, Москва, 1980 г., републиканска и балканска шампионка, рекордьорка на 50 м и 100 м свободен стил
• з.м.с. Емилия Драгиева - лека атлетика, трето място на световно първенство в зала, преодоляла границата от два метра на скок на височина
• Красимира Чахова - лека атлетика. Олимпийска шампионка и медалистка от световни и европейски първенства за ветерани
• Слънчезар Цанков - бадминтон, световен шампион за ветерани и журналисти
• Димчо Бонев - борба, световен шампион в класически стил за ветерани.