300-метров трибагреник повежда шествието, Епизод с концерт пред общината
300-метров трибагреник повежда шествието, Епизод с концерт пред общината / DarikNews.bg, архив

Общоградският празник, посветен на националния празник 3 март, започва в 9.00 ч. с Божествена Света литургия в храма „Св. Николай чудотворец". В 10.15ч. членовете на общинското и административно ръководство на общината ще поднесат венци и цветя на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора. Тържественият ритуал за издигане на националния флаг на Република България е от 10,30 ч. на площада пред общината, а шествието по централния булевард се очаква да тръгне около 11.00 часа. Вечерта от 19.00 часа на площада пред общината ще се проведе тържествена заря-проверка с празнични илюминации. Веднага след това на същото място ще започне концерт с патриотични песни на група „Епизод".

Паметно шествие с 300-метровия национален трибагреник под наслов „За свободата... Да развеем българското знаме!" ще тръгне от площада пред Община Стара Загора, за да завърши с тържествен ритуал пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". В инициативата на Община Стара Загора ще могат да се включат всички желаещи старозагорци и гости на града. Освен военнослужещите от Втора механизирана бригада, те ще могат да участват в тържествения поход на знамето към „старозагорската Шипка", както в града наричат вече мемориалния комплекс. Родопският ансамбъл на Петър Янев ще допринесе за още по-тържествената атмосфера край Самарското знаме, чрез специално озвучаване, поставено на хълма Чадър могила.

За желаещите да се изкачат в празничния ден до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" трудноподвижни граждани в 11.00 часа от подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески", на бул. „Руски", ще тръгнат два съчленени автобуса и училищни микробуси на общината. След края на церемонията, те ще върнат гражданите обратно в центъра на града.