180 бъдещи инженери приема  Техническият факултет на ТрУ в Ямбол
180 бъдещи инженери приема Техническият факултет на ТрУ в Ямбол / DarikNews.bg

180 души ще приеме наесен Техническият факултет на Тракийския университет в Ямбол. От ноември миналата година бившият вече Технически колеж бе преобразуван във факултет "Техника и технологиии" и ще обучава бъдещи инженери. Колежаните, които бяха заварени от промяната, държат приравнителни изпити и също ще се дипломират като бакалаври.

Досега обучението в колежа бе 3 години и става с година повече, съобщи деканът на факултета доц. Красимира Георгиева.

Обучението е в четири направления. Специалностите в направление „Машинно инженерство" са „Автотранспортна и земеделска техника", „Дизайн, технологии и мениджмънт в модната индустрия". В направление „Електротехника, електроника и автоматика"специалностите са "Електротехника"  и  „Автоматика, информационна и управляваща техника". По направление „Енергетика" студентите се обучават с специалността „Топло и газоснабдяване", а в направление „Хранителни технологии" - „Технология на храните".

Годишната такса е 440 лв.

Предварителните изпити в Ямбол са на 25 март, на 8 април и на 5 май.

Факултетът има сключени договори с 18 фирми, в които студентите получават практическа подготовка и се провежда производственият стаж.

Бъдещите инженери се подготвят от 7 професори, 26 доценти и 24 асистенти.

Бившият вече Ямболски колеж продължава да обучава и инструктори за водачи на моторни превозни средства. Провежда се и обучение на изпитващи бъдещите водачи на МПС.

Факултетът е акредитиран за следдипломна квалификация по 29 професии за производството.