осиновено куче
осиновено куче / Dariknews.bg
113 кучета са намерили стопани след престоя си в Общински приют за безстопанствени животни-Стара Загора. 70% от осиновените са били бебета.
 
“Най-бързо се осиновяват малки кученца, все още бебета. Най-трудно намират дом тези, които са на три или повече години. Към момента в приюта има около 85 кучета, половината от тях са над 3 годишна възраст. Справяме се с всичко, единственото от което се нуждаем е повече пространство, за да приютяваме повече животни”, обясни управителката на приюта Полина Георгиева.
 
 
3 872 безстопанствени кучета са осиновени през миналата година в цялата страна. Стара Загора е една от областите с най-висок процент на осиновени кучета.
 
През 2018 г. са заловени 21 721 кучета, от които 3 872 са осиновени. Най-голям е процентът на осиновени кучета в областите Бургас, Добрич, София град, Стара Загора и Русе. Това стана ясно от приетия от Правителството отчет за изпълнение на общински програми за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България за периода януари-декември 2018 г. Регистрираните приюти са 52, с 5 повече от 2017 г. Общият брой на преброените бездомни кучета е 26 199.