Жители на село Лозен излязоха на пореден протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви на територията на селото, предаде БГНЕС. Те блокираха "Цариградско шосе" в София, допълва NOVA.

„Жителите на Лозен сме сериозно притеснени, че заводът ще мирише. Потвърдиха го хора от Елин Пелин, като те разказаха за ужасната смрад, която се разнася. „Насекомо“ иска да влезе в нашето село с медийни манипулации, лъжи. Мирише на корупция. Те се издържат изцяло от евросубсидии. Преди две седмици Борислав Сандов спря процедурата, която трябваше да гарантира на жителите, че това предприятие не издържа на екологичните стандарти, но той го спря, за да не изгубят субсидиите от ЕС. Това е риск за околната среда на селото. В Елин Пелин са отровили с ужасната миризма всичко. Страх ни е, че това ще се повтори тук“, каза Пламен Цеков от сдружение „Развитие за Лозен“.

БТА

Настояваме и за оставката на министър Борислав Сандов, който еднолично влезе в ролята на висш съдия и отмени предходното решение на министъра на околната среда и водите за изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда на въпросната ферма, лишавайки хората от законните им права за участие в решенията касаещи общността им, заявяват жителите на Лозен.

Протестът се организира от сдружение ”Развитие за Лозен” на 3 април 2022 г. от 10.30 ч. на кръстовището на бул. Цариградско шосе и ул. Стар лозенски път.

БТА

Протестът е в отговор на гражданската вълна от недоволство, надигнала се в селото и подкрепена с подписка от почти 4000 души вследствие на опитите на фирма “Насекомо” да пренесе тихомълком производството си на територията на село Лозен, използвайки недостатъци в законодателството. Обществеността е възмутена и от подкрепата, която някои институции оказват на компанията, въпреки отрицателните отзиви за миризмите отделяни от производството на същата компания в гр. Елин Пелин, за което има стотици свидетели, десетки записани на видео и ясното становище срещу позиционирането им в селото, изразено чрез множество писма до институциите и протест на жителите на с. Лозен.

БТА

Исканията на протестиращите са незабавно изтегляне на разрешителното за преустройство на бившата мебелна фабрика ОРТ в пилотна ферма за ларви и насекоми. Второ, оставка на министъра на МОСВ - Борислав Сандов. Поради явно изразен лобизъм в корпоративен интерес и действия в разрез със задълженията му и срещу правото на здравословна и благоприятна среда на живот на гражданите, съгласно Конституцията на Република България.
БГНЕС