/ БГНЕС, архив
Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
100698
Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
  • Жители на „Горубляне“ протестират срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“
Жители на "Горубляне" блокират входа на София по "Цариградско шосе" между 16 и 19 часа. Протестът е срещу „принудителното отреждане на терени за зелени площи“ и липсата на детски площадки, велоалеи, канализация и тротоари в столичния квартал.
 
Начинът, по който общината отрежда терени за зелени площи, е национализация, каза за Дарик Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“: "Отреждането за зелени площи чрез Общ устройствен план на София или с Подробен устройствен план и с последващото принудително отчуждаване за нас е равносилно на национализация, защото цената, която ни предлагат като обезщетение, е между 8 и 11 лева на кв./м. С толкова пари човек не може да си купи нищо в София. Освен това те не искат дори да платят тази сума, защото казват, че те си запазват нашите терени за бъдещо отчуждаване след 15-20-50 години, не знаят точно кога, защото към днешна дата Столична община няма средства".

Цариградско
Снимка: Александра Гинева

В същото време общината отдава под наем тротоари и градинки в "Горубляне", изтъкна Янита Тарабанова: "Автокъщите, които са по тротоара на "Самоковско шосе", който е публична собственост и би трябвало да се ползва от всички, всъщност СО го дава под наем на автокъщи. Градинката на кръстовището на "Павел Красов" със "Самоковско шосе", беше градинка 5 декара, в момента е оградено със стъклена ограда и отново е автокъща. Когато питаме СОС защо отдават всички терени, които са на СО и са в рамките на "Горубляне", те все пак са общински, защо не са градинки, те ни казват, че Столична община трябва да печели от терените си. В момента в "Горубляне" няма къде да се съберем, затова обявяваме кръстовището на "Цариградско шосе" с "Павел Красов" за наш площад и започваме там да се събираме".
 
Протестиращите ще блокират кръстовището на "Цариградско шосе" до 19 часа.