/ БТА
Столичната община ще раздава безплатно минерална вода във връзка с високите летни температури. Това съобщиха от общинската администрация.

Вода ще се раздава на два пункта - метростанция „Сердика“ и до Софийския университет „Климент Охридски“ от 11:00 до 15:00 часа, информираха от Общината. Дейностите ще се извършват от служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ до изчерпване на наличните количества.

От Столична община припомниха, че продължава миенето на улици с цел подобряване на чистотата и качеството на въздуха в града. През деня се мият основни улици в кварталите, както и вътрешноквартални в райони, като "Красно село", "Подуяне", "Искър", "Красна поляна", "Илинден" и "Надежда". През нощта ще се мият главни булеварди, за да не се възпрепятства движението. Ще бъдат измити участъци от Южната дъга на Столичен околовръстен път, а информация за всички транспортни обекти, на които е предвидено да се извършва миене с автоцистерна е достъпна на сайта на общината.

В парковете и градини работят 58 чешми - те са в „Борисова градина“, парк НДК, „Южен парк“ – 3 част, „Северен парк“, „Заимов“, посочиха още от администрацията. Във връзка с горещините дирекция „Зелена система“ увеличи поливането на дърветата и цветни и зелени растенията в паркове и градини на града, добавиха още оттам. 

И напомнят на възрастните хора да избягват излизане, ако не им се налага, през горещите часове на деня. Да се приема повече вода през деня и да се избягва стоене на слънце.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за горещо време с максимални температури до 35-38 градуса за цялата страната. 

В София безплатна бутилирана минерална вода ще раздават и от Българския Червен кръст днес и утре.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
 
Николета Василева/БТА