Започва ремонт на „Цариградско шосе”, въвеждат промени в движението
Започва ремонт на „Цариградско шосе”, въвеждат промени в движението / снимка: БГНЕС

Започва ремонтът на бул. "Цариградско шосе", който ще продължи до средата на септември. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов. Строително-ремонтините дейности засягат участъка на „Цариградско шосе" от надлеза над бул. „Г.М. Димитров" до надлеза над бул. „Александър Малинов". От 27 март (четвъртък) започва временна организация на движението, като първоначално ще бъдат затваряни левите ленти на всяко платно. За времето на ремонта шофьорите ще трябва да се съобразят и с ограничение на скоростта като във всяка посока тя ще бъде от 80 до 40 км. в час. Цената на целия проект е около 10 млн. лв.

Освен централни и локални платна в района на надлезите над бул. „Г. М. Димитров" и бул. „Александър Малинов" ремонтните дейности ще обхванат и пешеходния подлез под бул. „Цариградско шосе" при Окръжна болница. Строителството ще се извърши на няколко етапа обясни зам.-кметът Любомир Христов:

„Началото ще бъде на моста на 4-ти километър, който е в много тежко експлоатационно състояние. Знаете, че в края на миналата година се наложи да направим някои аварийни дейности по премахването на бетонови конзоли от моста, тъй като падаха и застрашаваха и живота, и здравето на хората, които се движеха отдолу. Следващата седмица, на 27 март, започва с малка временна организация, което означава, че от двете страни на моста левите ленти ще бъдат в порядъка на около 100 метра затворени за движение. Тоест движението ще бъде стеснено, за да могат да бъдат направени пресичанията, след което от 1 април се затваря и южната част на моста и движението ще се прехвърли от страната на зала „Армеец" и в двете посоки, и започва ремонтът на моста", обясни Христов.

На 16 май движението ще се обърне и платното в посока центъра ще бъде затворено. Предвидено е около 15 май да започне и ремонтът на моста над бул. „Александър Малинов" при разклона за летище „София". Общо 2,5 км е участъкът, който ще бъде рехабилитиран тази година:

„Графикът за цялостния ремонт на този участък от „Цариградско шосе" предвижда до средата на месец септември да приключи както ремонтът на двете мостови съоръжения, така и централните платна на „Цариградско шосе" във връзка с началото на учебната година, засилване на трафика в града и безспорната важност на „Цариградско шосе" за трафика в София. След което до края на месец ноември ще бъдат приключени и ремонтните работи в локалните платна", уточни той.

Любомир Христов заяви, че ремонтните дейности на бул. „Цариградско шосе" със сигурност ще доведат до сериозни затруднения за движението с оглед и на текущите ремонти в района на кръстовището на две нива при Семинарията. Той припомни, че през април предстои да започне строителството на метростанция на кръстовището на бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна". Заместник-кметът заяви, че се надява шофьорите да намерят най-удобния вариант за движение като използват алтернативните маршрути през бул. „Шипченски проход" и бул. „Мадрид".