/ БГНЕС, архив
За втора поредна година започва програмата на Столичната община "Социални иновации", съобщиха от общината.

До 5 февруари 2020 г. граждански организации със седалище на територията на Столична община могат да кандидатстват с проектни предложения в програма "Социални иновации".

Програмата цели подобряването на качеството на живот, социалното включване на уязвимите групи, като стимулира прилагането на краткосрочни проекти за социални иновации с активното участие на гражданското общество.


Фандъкова: През тази година ще подменим напълно тролеите в София

Създаването на Столичната програма за финансиране на проекти за социални иновации на НПО през 2018 г. е плод на съвместните усилия на страните по Споразумението за сътрудничество между Столична община и граждански организации за постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги. Споразумението е прието с решение на СОС и основната му цел е да се превърне в инструмент за подобряване условията за развитие на местната политика в столицата с оглед повишаване качеството на социалните услуги при спазване принципите на прозрачност и публичност. В разработването му участваха експерти от Столична община и представители на над двадесет неправителствени организации.

Йорданка Фандъкова: Отказахме се от дизеловите автобуси, ще купуваме газови и електробуси

Програмата предоставя безвъзмездно финансиране от общинския бюджет на проекти за социални иновации до 5 000 лв. Идеите следва да се реализират в рамките на 8 месеца в периода 16 март - 16 ноември 2020 г. Годишният бюджет на програмата за 2020 г. е 100 000 лв.

За проекти за социални иновации се приемат дейности, насочени към създаването, прилагането или реализирането на нови за Столична община идеи или процеси, които адресират потребности на уязвими групи и са значими за социалната политика на общината. За нови идеи се приемат практики и модели, които се прилагат за първи път на територията на Столична община.