Къпалня "Мария Луиза"
Къпалня "Мария Луиза" / Георги Димитров
Възстановяване на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина, обяви акционерното дружество "Парк Мария Луиза".

"Изразяваме нашето намерение да възстановим къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. През другата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена". Това обяви Тодор Тодоров, директор „Нови проекти“ на дружеството „парк Мария Луиза“ пред журналисти, които бяха поканени на презентационен тур за представяне на сегашното състояние на къпалнята.

Георги Димитров

Тодоров каза, че през другата седмица оградата на комплекса трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота. Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране, уточни Тодоров.

Георги Димитров

Арх. Невена Русева, от проектантското бюро, наето за реконструкцията и модернизацията на къпалнята, припомни историята на къпалнята. Съществувала е между 1938 до 1983 г., проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Тя много бързо се превръща в център на обществения живот в столицата през летните месеци. С капацитет 5 хил. души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала амбициозен и впечатляващ проект, каза Русева.

Георги Димитров

Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове, за което България е била избрана за домакин през 1983 г., е взето решение да се разруши съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до днес. Срокът за построяването на новите съоръжения бил много малък, за една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който за съжаление се оказва, че не отговаря на изискванията.

Георги Димитров

Въпреки огромните усилия, Европейското първенство се провежда в комплекса „Червено знаме“. Това води до оставянето на комплекса в незавършен вид. Дейностите по строителството тогава са се случвали много бързо и няма запазена архивна документация на къпалнята, което наложи да извървим много дълъг и труден път по нейното възстановяване, каза Русева.

Георги Димитров

През следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове с цел съоръжението да се превърне в тренировъчно за федерацията по плуване. След 1989 г. капацитетът на комплекса намалява, постепенно той бива занемарен, качеството на услугата се влошава, посещаемостта намалява като през 2005 г. къпалнята "Мария Луиза" окончателно бива затворена, припомни историята на комплекса Невена Русева.

Тя подчерта, че целта е възстановяване на къпалнята и запазване на плувния комплекс. Няма да има високо строителство, жилища, офиси, молове. Не предвиждаме строителството на паркинги, достъпът до комплекса ще става с градски транспорт, подчерта Русева. Смятаме изцяло да се съобразим със съществуващата строителна площ, допълни тя.

Георги Димитров

Има обаче много опасни съоръжения, които трябва да бъдат премахнати или заменени с доста по-добри алтернативи. Добре е да има покрит плувен басейн, за да работи комплексът целогодишно, каза архитектът.

Георги Димитров

Тя съобщи, че през миналата седмица в границите на имота е открит минерален извор, който е съществувал в документацията, но досега не му е обърнато внимание. Надяваме се неговото състояние да разреши минералният извор да се използва за ползите на обществото, каза Русева.
БТА